Baby’s en kinderen tot een jaar of 7 hebben hun eigen meridiaansyteem dat wezenlijk verschilt met volwassenen. Alle organen zijn nog in ontwikkeling en dat kan soms voor problemen zorgen. Het mooie van de Tuina bij onze allerjongsten is het snelle resultaat. Er is slechts een hele lichte manipulatie nodig om een groot resultaat teweeg te brengen.

In dit artikel nemen we koorts als voorbeeld: Neem een beetje talkpoeder of sesamolie en begin heel lichtjes op de binnenkant van de onderarm vanaf de pols naar de elleboog te wrijven met je wijs- en middelvinger. Dit heet in het Chinees:

Tian (Hemel) He(Rivier) Shui(Water). Doe dit voor +/- 10 min. Let op hoe lichter het contact en hoe sneller de beweging, hoe beter het resultaat.

Daarna op de nekwervel C7 zit het punt Dazhui. Doe dezelfde manipulatie, wrijf licht en snel over dit punt gedurende 10 min.

Als laatste in dit algemene protocol, je zou dingen kunnen toevoegen wanneer de oorzaak van de koorts bekend is en / of er andere klachten zijn, is het licht masseren van het punt Yongquan onder de voetjes. Doe dit ook voor 10 min ongeveer.

Mijn dochtertje had laatst koorts en dit eenvoudige protocol heeft de koorts met 0.8 graden Celsius verlaagt. Ik moet er wel bij zeggen dat wanneer de koorts erg hoog is dit protocol niet toereikend is.

De dik gedrukte termen kun je gewoon in je zoekmachine gooien en de afbeeldingen komen vanzelf boven.