Home » Blog » preventieve Tuina thuis » Vijf Vormen van Tuina

Vijf Vormen van Tuina

door | 9 feb, 2020 | preventieve Tuina thuis

Tuina is meer dan alleen maar een massage, het is gebaseerd op traditioneel gedachten goed van Yin en Yang en de Vijf Fasen. Het woord Tuina wordt bijvoorbeeld opgesplitst in ‘Tui’ een beweging van je af en ‘Na’ een beweging naar je toe. Hier zien we dus al Yin en Yang terugkomen. De Vijf Fasen komen terug in de volgende indeling:

vaten-therapie’ het masseren van de vaten in de nek en in de liezen totdat alles zacht is zorgt voor gezonde bloedvaten en voorkomt hart- en vaatziekten. Rechterkant van de nek zijn de vaten van de Lever en links zit je bij de vaten van het Hart.

‘huid-therapie’ maakt gebruik van wrijvende en kloppende bewegingen en stimuleert de Weiqi (je weerstand). Doe je dit iedere dag dan wordt je niet meer verkouden. Ook zeer geschikt voor mensen met Longklachten.

‘vlees-therapie’  ‘vlees’ betekent ‘spier’ en deze vorm versterkt de Fase Aarde van de Milt en is dus ook goed bij spijsverteringsklachten.

‘pees-therapie’ zijn vooral de manipulaties die gebruikt worden bij klachten als een: tennis- danwel golfelleboog, verstuikte enkel, polsklachten etc.

‘bot-therapie’ heeft naast het fysiek zetten van botten ook te maken met het versterken van de Nieren en de Fase Water.

‘vat-‘ en ‘huid’ therapie zijn beide uitermate geschikt om zelf iedere dag thuis te doen. Het makkelijkste ritme krijg je door ‘s avonds in bed voor het slapen de nek en de lies rustig los te masseren gedurende 5-10 minuten. Dit herhaal je bij het wakker worden wanneer je nek en liezen nog steeds harde knoopjes hebben. Daarna kun je als je eenmaal opgestaan bent met een ‘open vuist’, dit is een vuist waarin je voor je gevoel een vogeltje vast hebt, kloppen over de buitenkant van je benen naar beneden en langs de binnenkant weer omhoog en langs de binnenkant van de armen richting de handen en langs de buitenkant terug richting de schouders. Maak hier een dagelijks ritueel van totdat alles zacht is.

veel plezier met je preventieve handen!

over Bas

Bas is met zijn Tuina, Acupunctuur en Kruiden heel erg ‘to the point’. Hij spreekt vloeiend Chinees waardoor hij een hoop kennis ongefilterd van vertaling heeft opgedaan.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin